top of page

Tomat – Skörd med smak av sommar

Doften av en puttrande tomatsås – fyllig och solvarm – är smaken av sommar. Att odla tomater, från att så små tomatfrön till att plantera ut tomatplantor, är en resa fylld av glädje. Här får du en komplett guide till hur du kan plantera tomater från frö, odla dem i växthus eller vinterodla och få starka, friska plantor – oavsett sort, bifftomater, piennolo eller babyplommontomat – nu kör vi!


Tomatens historia


Tomaten, Solanum lycopersicum, härstammar från Sydamerika där den odlades av inkaindianerna. Via spanska sjöfarare kom den till Europa, men den blev populär först på 1700-talet. Idag är tomater en symbol för hälsosam mat och odlas globalt.


När ska man så tomatfrön?


Att så tomater i rätt tid är avgörande. Förså dina tomatfrön inomhus redan i mars–april. Vill du odla tomater tidigt, kan du vinterodla genom att börja ännu tidigare med växtbelysning. Placera sådden i planteringsjord för tomater och håll jorden lätt fuktig.


Plantera om tomatplantor för bästa utveckling


När dina tomatplantor fått sina första karaktärsblad är det dags att plantera om dem i djupare krukor. Genom att plantera tomatplantor djupt bildas fler rötter längs stjälken, vilket stärker plantan. Använd gärna egen växtnäring för tomater, såsom hönsgödsel utspätt i vatten.


Plantera tomater utomhus eller i växthus


När frostrisken är över kan du plantera tomatplantor utomhus, i pallkragar eller hinkar. Växthus är optimalt för att förlänga odlingssäsongen. Oavsett var du planterar, kom ihåg rätt plantavstånd för tomater: 40–50 cm mellan plantorna och 70 cm mellan raderna för bra luftcirkulation.


tomatplanta växer

Binda upp dina tomatplantor


  • När: Börja binda upp när plantan är cirka 20–30 cm hög.

  • Hur: Använd mjuka band, snören eller klämmor för att fästa plantan löst mot en käpp, bambustav eller ett snöre från växthustaket.

  • Tips: Snurra plantans stjälk runt snöret eller stödpinnen vartefter den växer.


Plocka tomater när de fått en jämn färg och ger ett lätt motstånd vid tryck. De ska dofta sött och aromatiskt!

Tomater behöver mycket kvävegödsel för att stimulera frodigheten och ännu mer kalium för att hålla sig starka längre över säsongen. Läs mer om detta i våra blogginlägg om Kväve, Fosfor och Kalium-gödsel här.

Vilka tomater ska tjyvas?


Tjuva (nyp bort) sidoskotten för att styra kraften till frukterna. Mer specifikt innebär tjuvning att man tar bort sidoskotten som växer mellan stjälken och bladen för att plantan ska fokusera på att sätta frukt.


Högväxande tomater (indeterminata sorter) som växer obegränsat och sätter frukt längs huvudstammen tjyvas gärna då det ger större, sötare tomater. Exempel på sådana sorter är: ‘Moneymaker’, ‘Gardener’s Delight’, ‘San Marzano’, ‘Cherokee Purple’. Busktomater som växer i en kompakt buskform och får frukt på alla skott bör dock inte tjuvas, tjuvar du bort sidoskotten riskerar du att minska skörden. Så låt alltid några tjuvar växa på busktomater och ta istället bort de nedersta bladen för att förebygga sjukdomar. Exempel på busktomat-sorter som inte ska tjyvas är ‘Tiny Tim’, ‘Balcony Yellow’, ‘Vilma’, ‘Roma’.


Även ampeltomater bör även heller inte tjyvas, exempel på sorter är ‘Tumbling Tom’, ‘Maskotka’. Både busktomater och ampeltomater är determinata, om du är osäker – kolla på fröpåsen eller etiketten, där står det om sorten är determinata eller indeterminata.

Skörd av tomater:


Med rätt stöd, gödsling och timing får du starka plantor och en riklig skörd!


  • När: Plocka tomater när de fått en jämn färg och ger ett lätt motstånd vid tryck. De ska dofta sött och aromatiskt.

  • Tips: Om frost hotar, plocka in omogna tomater och låt dem mogna inomhus.


Vanliga frågor om tomatodling:


  • När kan man plantera ut tomater utomhus? Efter sista frosten, förså gärna inomhus för tidigare skörd.

  • Hur kan jag plantera om tomater i ny jord? Sätt dem djupt och byt till näringsrik planteringsjord.

  • Vilket plantavstånd ska tomatplantor ha? Håll 40–50 cm mellan plantorna.


Kan jag odla tomater från egna frön eller från en tomatskiva?


Du kan plantera tomatfrön från en tomat – skiva en mogen tomat, lägg skivorna i jord, och se dem gro. Detta fungerar utmärkt med ekologiska sorter. Produkter i mataffären är dock framtagna för direkt konsumtion, inte odling! Att odla tomater från kärnor är ett roligt experiment – men för säkrare resultat rekommenderas köpta frön. Mer om detta i vårt inlägg om att odla grönsaker från affären.

tomatsås i burkar

Skörda tomaterna i rätt tid


Plocka tomaterna när de är fullt färgade, men fortfarande fasta. Vänta inte tills de blir mjuka och övermogna. Låt tomaterna ligga i rumstemperatur – där behåller de sin smak. Undvik kylskåp, då kyla förstör deras arom. På hösten, plocka in omogna, gröna tomater. Låt dem mogna inomhus på en fönsterbräda eller i en papperspåse tillsammans med ett äpple, som påskyndar mognadsprocessen.


Recept på en enkel och riktigt smakrik tomatsås på egna odlade tomater!


Ingredienser:

  • 1 kg mogna, egenodlade tomater (gärna plommontomater eller bifftomater)

  • 3 msk olivolja

  • 3 vitlöksklyftor (hackade)

  • 1 liten gul lök (hackad)

  • En nypa socker

  • Salt, peppar och färsk basilika


Gör så här:

  1. Skålla tomater: Koka upp vatten, doppa tomaterna 30 sekunder och skala dem. Hacka grovt.

  2. Fräs lök och vitlök: Värm olivolja i en kastrull och fräs löken mjuk.

  3. Tillsätt tomater: Häll i de hackade tomaterna, krydda med salt, peppar och socker. Låt småputtra i 30–45 minuter.

  4. Mixa och smaka av: Mixa slät om du vill och rör ner färsk basilika före servering.


Lycka till med din odling – och njut av smaken av sommar direkt från plantan eller i en smakrik tomatsås fylld av kärlek! 🍅


Källhänvisning:


Comments


Signa upp dig Grodd nyhetsbrev 🌱

Få alla nyheter om Grodd direkt i din inbox. Blogginlägg, app-uppdateringar och mycket mer!

bottom of page